L.A.M.A; een geweldig kaartspel!

Ken je het geweldige spel L.A.M.A al? Het motto van het spel is: leg alle minpunten af. het is een zeer toegankelijk spel met eenvoudige spelregels! Hieronder leg ik de Lama spelregels uit en geef ik mijn review op het spel Lama.

Spel lama

Doel van het spel Lama

Probeer zoveel mogelijk kaarten weg te spelen. Degene met de minste minpunten wint het spel. Elke kaart die je aan het einde van een rond overhoudt, kan potentiële minpunten opleveren. 

Lama spel uitleg

Alle spelers beginnen met 6 kaarten. Daarnaast komt er 1 kaart open op tafel te liggen. De spelers doen om de beurt één van de volgende 3 acties: 

  1. Een kaart spelen/afleggen
  2. Een kaart pakken
  3. Passen (je bent dan uit tot het einde van de ronde) 

Een kaart spelen

Als een speler aan de beurt is mag hij een kaart afleggen. Als je aflegt moet je met het volgende rekening houden; de kaart moet een gelijke waarde hebben óf een waarde hoger. De kaart mag dus niet lager zijn dan de kaart die er ligt. 

Wanneer er een 6 op tafel ligt. Heeft de speler de mogelijkheid om een 6 óf een L.A.M.A kaart op te leggen. De volgende speler mag hier dan een L.A.M.A kaart of een 1 opleggen. Vanaf de 1 werk je dan weer verder omhoog. 

Een kaart pakken

Mocht een speler geen kaart kunnen of willen spelen, pak je een kaart van de trekstapel. De volgende speler is dan aan de beurt. Wanneer de trekstapel leeg is gaat er niet opnieuw geschud worden. 

Passen

Mocht een speler geen kaart willen spelen of pakken, mag je passen. 

Ronde beëindigen

Een ronde eindigt als: 

  • Iedereen gepast heeft
  • 1 speler al zijn kaarten uitspeelt

Als iedereen gepast heeft, heeft de laatste speler nog de mogelijkheid om kaarten af te leggen. Een kaart pakken is niet meer mogelijk. 

Puntentelling

  • Kaarten in je hand zijn minpunten waard. De minpunten zijn gelijk aan de waarde van de kaart. 
  • Wanneer je twee keer dezelfde waarde in je hand hebt, zijn ze maar 1 keer het aantal minpunten waard. Als je bijvoorbeeld 2 6en in je hand hebt, krijg je 6 minpunten.
  • L.A.M.A kaarten zijn 10 minpunten waard. Mocht je meerdere L.A.M.A kaarten hebben, zijn ze 1 keer 10 minpunten waard.

De minpunten worden bijgehouden met de fiches. Elk witte fiche is 1 minpunt waard, en een zwart fiche 10.

Mocht het zo zijn dat jij al je kaarten weet af te leggen, mag je 1 van je fiches terugleggen. Dit mag een wit of zwart fiche zijn. 

Einde van het spel

Degene die de ronde heeft beëindigd, mag de nieuwe ronde beginnen. Heeft een speler minimaal 40 minpunten verzameld, eindigt het spel. Degene met de minste minpunten wint het spel! Bij een gelijk aantal punten delen de spelers de overwinning. 

Review

Lama is een super leuk, vrolijk en simpel spelletje. Wij vinden het ook altijd wel leuk als er wat meer tactiek bij kijken komt dan je van te voren had gedacht. Het L.A.M.A spel is leuk voor kinderen, maar ook voor jongeren & volwassenen. De kwaliteit van het spel is goed en het is niet te prijzig! Al met al, zeker de moeite waard om aan te schaffen. 

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen