Gesjaakt spelregels

Het Gesjaakt spel is een heel eenvoudig kaartspelletje. Het is een tactisch spel dat je met het hele gezin kan spelen. De Gesjaakt spelregels zijn ook heel makkelijk te begrijpen en uit te leggen.  

Kaartspelletjes kunnen zo eenvoudig zijn. Je pakt de kaart of je legt een fiche af, dat kan iedereen! Maar hier steekt meer achter. Kaarten betekenen strafpunten. Die wil niemand hebben, zelfs niet gratis! Dus koop je die af door een fiche te betalen. Maar daar heb je er maar weinig van, heel weinig! Elke kaart die je voor je hebt liggen, levert zoveel strafpunten op als de waarde ervan, maar als je een serie opeenvolgende kaarten spaart, is deze hele serie zoveel strafpunten waard als de waarde van de laagste kaart. Dat geeft in bepaalde situaties extra tactische mogelijkheden! Nu met vernieuwd artwork!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder voor de Gesjaakt spelregels!  

gesjaakt spelregels

Gesjaakt spel

Aantal spelers: 3-7
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ongeveer 20 minuten

Doel van het spel

Het doel van het Gesjaakt spel is om het minste aantal strafpunten te krijgen.

gesjaakt speluitleg

Gesjaakt spelregels

Aan het begin van het spel krijgen de spelers een aantal munten:

  • Speel je het spel met 3, 4 of 5 spelers, krijgt iedereen 11 munten.
  • Speel je het spel met 6 spelers, krijgt iedereen 9 munten
  • Speel je het spel met 7 spelers, krijgt iedereen 7 munten.

Haal 9 kaarten uit het stok en leg deze terug in de doos. Je houdt dan 24 kaarten over.

Als je aan de beurt bent pak je een kaart van de stapel. Deze draai je om en leg je naast de stapel kaarten. Je hebt nu een paar opties:

  • Je kan de kaart houden. Je krijgt dan dat aantal strafpunten.
  • Je kan de kaart afkopen. Je legt dan één van de munten op de kaart.

Alle spelers beslissen dan of zij die kaart willen of niet. Op een gegeven moment liggen er dus een aantal munten op de kaart. Dit gaat door totdat iemand besluit dat hij/zij de kaart wil. Die speler krijgt dan niet alleen de kaart, maar ook de munten erbij.

De speler die de kaart pakt, is opnieuw aan de beurt. Wanneer je munten op zijn, ben je verplicht om de kaart te nemen.

Mocht het zo zijn dat je opeenvolgende waardes verzameld, bijvoorbeeld 7-8-9, telt alleen de laagste waarde als strafpunten. In dit voorbeeld telt dus alleen de 7.

Einde van het Gesjaakt spel

Als alle kaarten op zijn stopt het spel. Alle strafpunten worden dan geteld. Vergeet niet dat bij setjes alleen de laagste waarde mee telt. Voor elke munt die je over hebt krijgt je weer 1 positief punt, dat in mindering wordt gebracht van je strafpunten.

Heb je dus 39 strafpunten verzameld en 8 munten over, kom je op een eindscore van 31 strafpunten uit.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen