Codenames spelregels & uitleg

Vijfentwintig spionnen liggen op tafel. Eén speler weet welke bij zijn team horen. Lukt het hem aanwijzingen te geven van één woord, opdat zijn team de juiste aanwijzen en zij als eerste contact maken met al hun spionnen? 

Het spel Codenames is een uniek woordspel dat je met de hele familie kan spelen. Het spel is van goede kwaliteit en snel te leren. Daarnaast is het spel geschikt voor grote groepen. Lees hieronder snel verder voor de uitleg, mijn review en andere leuke edities van Codenames.

Codenames White goblin games

Codenames spelregels

Aantal spelers: 2 tot 8
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Duur: ongeveer 15 minuten

Voorbereiding

De spelers vormen twee teams. Elk team kiest een speler als hoofd van de geheime dienst. Deze spelers gaan aan een kant van de tafel zitten. Alle teamgenoten gaan aan de andere kant van de tafel zitten en zijn geheime agenten. 

Leg hierna willekeurig 25 codenamen op tafel in een vierkant van 5 bij 5. De hoofd van de geheime dienst kiest een sleutel en zet deze in de houder. Deze sleutel komt overeen met hoe de kaarten op tafel liggen. 

  • Blauwe vakjes: bepalen de woorden die het blauwe team moet raden.
  • Rode vakjes: bepalen de woorden die het rode team moet raden. 
  • Witte vakjes: onschuldige omstander
  • Zwarte vakje: huurmoordenaar

De vier lichtjes aan de rand bepaald welk team moet straten. Het startende team moet 9 woorden raden en het andere team 8. Leg de rode kaarten en blauwe kaarten op een stapel. De dubbelspion hoort bij het startende team. De huurmoordenaar en de onschuldige omstander leg je ook op tafel. 

Spelverloop

Wanneer je het hoofd van de geheime dienst bent bedenk je aanwijzingen door één woord te geven die te maken heeft met 1 of meerdere woorden die het team moet raden. Als je een aanwijzing bedacht heb, zeg je deze hardop. Je geeft ook aan voor hoeveel woorden de aanwijzing bedoeld is. De aanwijzing moet bestaan uit 1 woord en het geven van extra hints is verboden. 

Nadat de aanwijzing is gegeven proberen zijn geheime agenten te bedenken en overleggen wat het hoofd van de geheime dienst bedoeld. De agenten geven hun keuze officieel aan door een kaart op tafel aan te raken: 

  • Als een kaart wordt aangeraakt die bij hun eigen team hoort, legt het hoofd van de geheime dienst er een spionkaart van hun kleur op. Het team mag nu nog een keer raden.
  • Als een kaart wordt aangeraakt die een onschuldige omstander is, legt het hoofd er een onschuldige omstander op. De beurt is nu over. 
  • Als een kaart wordt aangeraakt die van het andere team is, wordt er een spionkaart van het andere team opgelegd. De beurt eindigt dan.
  • Als een kaart wordt aangeraakt die de huurmoordenaar is, wordt de huurmoordenaar kaart erop gelegd. 

Aantal pogingen 

De geheime agenten moeten altijd minimaal één keer raden. Je mag daarna altijd stoppen. Maar probeer altijd zoveel mogelijk woorden te raden als dat het hoofd aan zijn aanwijzing heeft gelinkt. 

Je mag elke beurt één keer extra raden als je een woord van de vorige aanwijzing nu pas door hebt. 

Einde van het spel

Het spel eindigt als alle woorden van een team zijn afgedekt óf als de huurmoordenaar wordt aangewezen. Het team die de huurmoordenaar aanwees verliest direct het spel. Als een team zijn laatste spionkaart op een woord legt, winnen zij het spel!

Review Codenames

Codenames staat in mijn top 3 leukste spellen van 2022. Het is het beste feest woordspel wat ik ooit heb gespeeld! Wat zo geweldig is aan Codenames, is dat het heel gemakkelijk te spelen is maar toch behoordelijk wat strategie/vaardigheid vereist. Het spel is spannend omdat de uitkomst van de meeste spellen pas op het einde wordt beslist. Het enige nadeel is dat het ene team af en toe een voordeel heeft door geluk en je soms moet wachten op het andere team. Maar deze nadelen maken niet echt heel veel uit. Het blijft alsnog een geweldig spel om te spelen. In 2016 heeft het zelfs een spellenprijs gewonnen!

Ik raad aan om Codenames aan te schaffen. De enige mensen die het misschien niet leuk zouden vinden, zijn mensen die niet van woordspelletjes houden. Codenames zou zeker in iedere spelletjeskast moeten staan!

Andere edities

Helemaal fan van het partyspel Codenames en kan je er geen genoeg van krijgen? Er zijn nog een aantal andere leuke edities van codenames:

Codenames XXL

Codenames wordt nog GROTER! XXL uitgave van het populaire partyspel dat al meer dan 3 miljoen keer is verkocht wereldwijd. Grotere spelmaterialen in een grotere doos voor verbeterde visualiteit als je met grotere groepen wilt spelen.

Codenames XXL

Codenames Pictures

Wat zijn die vreemde plaatjes die op tafel liggen? Dat zijn codes van de locaties waar spionnen zich bevinden! Twee rivaliserende hoofden van de geheime dienst weten welke spion op een locatie aanwezig is. Ze geven gecodeerde boodschappen die de geheim agenten vertellen door. Geheim agenten moeten slim en scherp zijn. Een foute analyse van de code kan betekenen dat ze per ongeluk in contact komen met een vijandelijke spion of zelfs een huurmoordenaar! Beide teams moeten zo snel mogelijk contact maken met al hun spionnen. Er kan slechts één winnaar zijn.

Codenames Pictures white goblin games

Codenames Duet

Jij en je partner zijn op een geheime missie in een drukke stad. Je moeten contact maken met 15 spionnen en de vijandelijke huurmoordenaars ontwijken. Jij weet met welke spionnen je partner veilig kan contacteren. Jouw partner weet dat van jou. Geef elkaar aanwijzingen van één woord die op meerdere woorden slaan en probeer om alle spionnen te vinden voordat de tijd op is. Codenames Duet is een coöperatief spel voor twee (of meer) spelers.

partyspel Codenames Duet

Codenames Disney

In Codenames Disney strijden twee teams om als eerste al hun Disney kaarten van hun sleutel kaart te vinden. Alleen de spelleider van elk team weet welke kaarten de rest van het team zal moeten vinden. De spelleiders geven een aanwijzing in de vorm van een codewoord en het is aan jullie om de juiste Disney kaarten aan te wijzen. Let op dat je een goed codewoord gebruikt en niet per ongeluk het andere team helpt. Vind als eerste alle schatten en je team wint het spel!

Codenames Disney

Daarnaast heb je nog een aantal Engelse versies: 

Codenames Engelse versie

Codenames Disney

Codenames Harry potter Bordspel

Codenames The Simpsons Family Edition

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen