Oud Hollandse spelletjes; de top 16 klassiekers op een rij
Zin in een ouderwetse spelletjesmiddag? Of zoek je een activiteit om te doen op een kinderfeestje? Denk eens aan oud Hollandse spelletjes; leuk, makkelijk én goedkoop!
Wie kent ze niet? Sjoelen, spijkerpoepen, koekhappen... super leuk om met kinderen te doen. Ideaal ook om ze weg te houden van een scherm. En zelfs met tieners, jongeren en volwassenen kan het nog top zijn! Als activiteit op Koningsdag, verjaardagen, kinderfeestjes, spelletjes dag, familieweekend, of gewoon omdat je er zin in hebt!
Om ideeën op te doen heb ik speciaal voor jou de leukste oud Hollandse spelletjes op een rijtje gezet. Voor elke leeftijd plezier gegarandeerd!
1. Flessenvoetbal
Mijn favoriete oud Hollandse spelletje is zonder twijfel flessen voetbal. Je hebt er weinig voor nodig; alleen lege flessen en een voetbal (of een andere bal). De bal mag zelfs zacht zijn. Het spel is uitdagend, spannend én hilarisch. Je kan het spel spelen met zoveel mensen als je wil dus iedereen kan meedoen!
Per persoon heb je een lege fles nodig. Vul deze fles met water en ga op een afstand van elkaar staan. Deze afstand kan je zelf bepalen. Probeer om de beurt met een bal de fles bij elkaar om te schieten. Als dit lukt, moet je eerst de bal pakken voordat je je fles weer overeind mag zetten. Als de fles van je tegenstander leeg is win je het spel!
2. Spijkerpoepen
Spijkerpoepen is echt een hilarisch spel waarbij je ook nog eens actief bezig bent! De bedoeling is om zo snel mogelijk met het touwtje de spijker in het flesje te laten zakken. Je kan het spel met zoveel mensen spelen als je wil en het duurt ongeveer 10 minuten.
Voorbereiding
Zorg ervoor dat je touwtjes, bierflesjes (of andere flesjes) en spijkers hebt. Gebruik je plastic flessen? Vul de bodem dan even met water zodat de fles niet omvalt. Bind iedere spijker aan een touwtje vast. Zorg ervoor dat de touwtjes niet te lang óf te kort zijn. Dit zou ik even uittesten bij de doelgroep waarmee je speelt.
Vervolgens krijgen alle kinderen (of volwassenen ) een touw om hun middel met een spijker eraan. Alle deelnemers gaan boven een lege fles staan. Je laat jezelf zakken en probeert de spijker in de fles te laten zakken. Gegarandeerd een hoop lol en vrolijke mensen om je heen!
Spelregels
De regels zijn eigenlijk simpel. Probeer met je spijker in het flesje te 'poepen' terwijl je omgekeerd door je hurken staat. Je mag je handen niet gebruiken. De deelnemer die dit als eerst lukt wint het spel. Ook met je vriendinnen na een borrel kan het een uitdagend spel worden.
3. Stoelendans
Weer zo'n gouwe ouwe; de stoelendans. Super leuk om op kinderfeestjes te doen! Zet alle stoelen in een kring met de rugleuning naar binnen. Je kan het spel met onbeperkt veel mensen spelen, zorg er alleen voor dat je altijd één stoel meer hebt dan personen die meedoen.
Alle deelnemers lopen rondjes om de stoelen heen, terwijl de leukste muziek afspeelt! Als de muziek stopt kies je zo snel mogelijk een stoel. Degene die dit niet lukt is helaas af. In de volgende ronde wordt er een stoel uit het spel gehaald, tot er nog twee personen over zijn en één stoel. Dit is de grote finale. Degene die de plek weet te bemachtigen wint het spel.
4. Sjoelen
Sjoelen blijft altijd leuk om te doen; tijdens Kerst, familieavonden, spelletjesmiddagen. Lekker actief en gezellig! Echt zo'n spel waar iedereen altijd super fanatiek van wordt.
In de sjoelbak zijn 4 poorten waar je doorheen probeert te gooien. De vakken zijn verschillende punten waard.
Links is nummer 2, daarna komt nummer 3, 4 en 1. Als je aan de beurt bent heb je drie keer om de stenen te gooien. Alle stenen die je na een beurt niet in de poorten schuift, mag je na deze beurt nog een keer meenemen. Na drie keer wordt er geteld hoeveel stenen je in de vakken hebt geschoven en hoeveel punten dit waard is.
Sjoelen blijft gewoon een heel simpel geweldig oud Hollands spelletje.
Puntentelling
Als je in elk vak 1 steen hebt, krijg je 20 punten. Bij twee stenen in elk vak ontvang je 40 punten etc. De rest van de stenen worden er afzonderlijk bij opgeteld. In totaal kunnen er 148 punten behaald worden.
5. Koekhappen/snoephappen
Nog zo'n lekker ouderwets spelletje; koekhappen en snoephappen. Je hebt niets meer nodig dan ontbijtkoek en een stevige draad. Snijd voor iedere deelnemer een plak ontbijtkoek. Rijg de plakken koek aan de draad door met een prikker een gaatje te maken in de koek. Hang de ontbijtkoeken aan een touwtje en laat de deelnemers eronder staan met hun handen op hun rug. Weet jij als eerste speler de koek van het touwtje te bijten met jouw mond? Dan win je het spel!
Het spel kan met oneindig mensen gespeeld worden. Als er veel deelnemers zijn is het wel handiger om het spel in rondes te spelen. Je kan het spel natuurlijk ook met snoep spelen.
6. Vier op een rij
Bij dit oud Hollandse spel wil je eerder dan je tegenstander vier op een rij krijgen! Het is een eenvoudig spelletje. Je kan het spelen vanaf vier jaar en duurt ongeveer 20 minuutjes. Als je aan de beurt bent laat je een schijfje aan de bovenkant door de gleuf vallen. Je kan op verschillende manier vier op een rij krijgen; horizontaal, verticaal of diagonaal.
Je hebt ook een reiseditie van dit spel waarmee je kinderen zich urenlang mee kunnen vermaken! Makkelijk om mee te nemen en laag in prijs.
7. Blik gooien
Blik gooien blijft geweldig om te doen. Je hebt het waarschijnlijk wel eens gedaan of gezien op de kermis. Heerlijk om je energie in te kunnen uiten en die drukke kinderen weer wat rustiger te maken! De tien blikken staan op een tafel. Stapel ze op elkaar en probeer de blikken met de pitzakken allemaal om te gooien. Spreek met elkaar af hoe vaak je per persoon mag gooien. Degene die de meeste blikken omgooit wint het spel.
8. Stelten lopen
Hier heb ik vroeger als kind jaren plezier van gehad. Ik deed letterlijk bijna alles op stelten. Je hebt er een flink evenwicht voor nodig maar oefening baart kunst! Ook leuk om wedstrijdjes mee te doen. Je kan bijvoorbeeld een parcours uitzetten die de kinderen moeten lopen. Zorg wel dat je dit op een zachte ondergrond doet, bijvoorbeeld een grasveld.
9. Knikkeren
Er bestaan echt tientallen verschillende spelletjes met knikkers. Ik weet niet of het tegenwoordig nog steeds zo in is, maar tijdens mijn basisschooltijd werd er elke pauze geknikkerd en heb ik aardig wat knikkers gewonnen (en verloren )
Bepaal de gooilijn en kies met hoeveel knikkers je gaat spelen. Gooi om de beurt een knikker vanaf achter de gooilijn richting het knikkerpotje. Wie het dichtstbij is mag beginnen. Daarna speel je om de beurt verder. Als de knikker in het potje komt mag je nog een keer. Het doel is om als eerst al jouw knikkers in het potje te krijgen.
Wij speelden het vroeger altijd op deze manier, maar het is natuurlijk leuk om je eigen draai eraan te geven of een hele nieuwe variant te verzinnen.
10. Touwtje springen
Ook weer een lekker actief spelletje waar je eindeloos variaties mee kan maken; touwtje springen! Voor het spel wat wij vroeger altijd deden heb je een lang springtouw nodig. Je kan eventueel ook twee kleine springtouwen aan elkaar maken.
Het spel wordt gespeeld met minimaal 2 spelers. Het handigst is wel om het met minimaal 3 te doen, omdat dan 2 spelers het touw kunnen vasthouden. Mochten jullie met z´n tweeën zijn, kan je het touw ook vastmaken aan een paal zodat er maar 1 iemand hoeft te draaien.
Je springt om de beurt. Degene die het vaakst kan springen wint. Als dit te makkelijk is, probeer dan eens rondjes te draaien of in te springen wanneer het touw al draait!
11. Zaklopen
Een echte klassieker onder alle spelletjes voor kinderen; zaklopen! Het enige wat je nodig hebt zijn zakken en een paar pionnen. Met de pionnen geef je de start- en finishlijn aan. Vervolgens moeten ze al springend van de ene naar de andere kant zien te komen. Wie als eerst over de eindstreep komt, wint. Zorg wel voor een zachte ondergrond, bijvoorbeeld gras.
12. Eierlopen
Ook weer een lekker Hollands spelletje; Eierlopen. De bedoeling is om binnen een bepaalde tijd zo vaak mogelijk een parcours te lopen met een rauw ei op een lepel. Je kan het ook in estafettevorm doen. Verdeel de kinderen in twee groepen en laat iedereen één voor één het parcours lopen.
Als een speler het parcours heeft afgelegd, gooit die speler het ei in de emmer. Het volgende teamlid staat dan al klaar en mag beginnen als de vorige speler de startlijn weer passeert.
De eieren mogen niet van de lepel afvallen. Als dit gebeurd begin je het parcours opnieuw. Je kan er ook voor kiezen om de eieren te koken, maar dit maakt het wel minder spannend! Kies er in ieder geval voor om het spel buiten te spelen.
13. Ring werpen
Ook zo'n leuk en uitdagend spel; ring werpen! Gooi de ringen om de paaltjes en scoor punten. Als je aan de beurt bent probeer je de vijf ringen om de paaltjes te gooien. Bepaal zelf een afstand en hoe vaak je mag gooien. Hierna is de volgende speler aan de beurt. Degene die het beste gooit en hiermee de meeste punten verzamelt wint het spel!
14. Ezeltje prik
Ook zo'n heerlijk simpel en goedkoop spel; ezeltje prik. Het doel is om de ezelstaart op de juiste plek van een geprinte ezel te prikken. Op de tekening heeft de ezel namelijk geen staart. Het enige wat je nodig hebt is een blinddoek, een ezelstaart (bijvoorbeeld een punaise met hieraan een touwtje), een stift en de ezel. Print een afbeelding uit van een grote ezel zonder staart én met een roos. Hier zijn er op internet genoeg van te vinden.
15. Annemaria Koekoek
Bij Annemaria Koekoek heb je één roeper, de andere kinderen gaan aan het andere kant van het grasveld staan. De persoon staat staat met zijn rug naar de kinderen toe en roept: ''Annemaria...'' de groep beweegt zich zo snel mogelijk richting de roeper, maar moet stil staan voordat de roeper ''...koekoek'' heeft geroepen en zich omdraait. Degene die de roeper nog zag bewegen moet terug naar het begin. Het spel eindigt als iemand de roeper aantikt zonder dat diegene hem heeft zien bewegen.
16. Zakdoekje leggen
Ken je het liedje nog? ''Zakdoekje leggen, niemand zeggen, ik heb de hele nacht gewaakt. Twee paar schoenen heb ik afgemaakt. Eén van stof en één van leer, hier leg ik mijn zakdoekje neer.''
Iedereen zit op de grond met zijn ogen dicht, in een kring. Eén kind loopt buiten om de kring heen met een zakdoekje in zijn hand. De kinderen zingen het bovenstaande liedje. Op een willekeurig moment legt het kind de zakdoek achter een kind dat in de kring zit.
Als het liedje afgelopen is doen de kinderen hun ogen open en kijken achter zich. Het kind bij wie de zakdoek ligt staat op en probeert de zakdoeklegger te tikken. Als zakdoeklegger is het de uitdaging om zo snel mogelijk te gaan zitten op de lege plek van de tikker. Als het kind getikt is moet hij opnieuw met de zakdoek lopen.
Spelletjes voor kinderen
Ik hoop dat jullie inspiratie hebben kunnen opdoen door mijn lijstje favoriete spelletjes op een rijtje te zetten! Ken je alle bovenstaande oud Hollandse spelletjes al? En toch nog op zoek naar meer leuke spelletjes? Lees dan eens deze blog voor nog veel meer kinderspelletjes.
Oud Hollandse spelletjes
Wil je drie spelletjes in één? In deze speelset krijg je zaklopen, blikgooien én eierlopen in 1! Super handig mocht je een oud Hollandse spelletjes dag organiseren.