Bij coöperatieve bordspellen draait alles om samenwerken. Hierdoor zit er vaak wat meer diepgang en spanning in het spel, omdat je strategisch te werk moet gaan. Om elkaars sterke en zwakke punten tactisch moet inzetten. Maar wat zijn nou de leukste coöperatieve bordspellen van dit moment? Je leest het hieronder in onze top 9!
Leukste coöperatieve bordspellen 2024: top 9
Heb je geen zin om de hele blog door te lezen? Geen probleem! Hieronder lees je onze top 10 met beste coöperatieve bordspellen:
- Codenames Duet XXL
- Escape Room The Game
- Het jachtseizoen coöperatief bordspel
- The Mind coöperatief kaartspel
- Pandemic coöperatief bordspel
- De Crew coöperatief kaartspel
- De Vergeten stad bordspel
- Het Mansions of Madness bordspel
- Het Paeleo bordspel
1. Codenames Duet XXL
Uit onze lijst met leukste coöperatieve bordspellen is Codenames Duet XXL toch wel onze favoriet! En ook de online reviews liegen er niet om. Het gaat om een coöperatief bordspel, waarbij alles draait om het ontwijken van huurmoordenaars. Om zo de vijftien spionnen in het spel te vinden.
Dit doe je doormiddel van aanwijzingen die je van je speel partner krijgt. Je mag hierbij maar één woord geven. En dat woord moet op meerde woorden slaan. Jouw speelpartner weet precies met welke spionnen jij veilig kan praten. En jij weet dit van je partner. Voorkom dat je met de verkeerde spion praat, want dan loopt het spelletje minder goed af...
Het Codenames Duet XXL spel is heel anders dan je gewend bent. Het aantal spelers is namelijk echt beperkt tot een minimum. Je speelt het met z'n tweeën. Dit vonden wij zelf een groot voordeel, want op die manier kun je het spel vrijwel altijd doen. Je hoeft tenslotte maar één speler bij te vinden. Daarnaast is het natuurlijk vrij uniek dat je tijdens een spelletje spelen niet vrijuit mag praten.
Het eerste spel van Codenames duet is trouwens ook echt een aanrader!
Extra spel informatie
- Aantal spelers: 2
- Leeftijd: vanaf 10 jaar
- Speelduur: 15 minuten
2. Escape Room The Game basisspel
Het Escape room The Game bordspel is ons tweede favoriete coöperatieve spel van dit moment. Met name als je liefhebber bent van de fysieke escape rooms, zal je het escape room bordspel ook erg leuk vinden.
Het doel van een escape room is natuurlijk om binnen de tijd een bepaalde ruimte te verlaten, doormiddel van het oplossen van raadsels en het vinden van verborgen aanwijzingen. Goed samenwerken en communiceren staat hierbij centraal.
En dat geldt ook voor het Escape Room The Game bordspel. Het is speciaal ontworpen om de echte escape room zo goed mogelijk na te bootsen. Je speelt het spel met 2 tot 5 spelers met als doel: binnen een uur ontsnappen uit de kamer waarin je je bevindt.
Dit doe je door goed samen te werken. En zo allerlei verborgen aanwijzingen te vinden en raadsels op te lossen. Er zijn namelijk kaarten met aanwijzingen, raadsels en codes die je moet oplossen om uit de kamer te ontsnappen. De druk en spanning van The Game escape room wordt extra opgevoerd door de elektrische stopwatch die de resterende tijd aangeeft.
Het leuke aan de Escape Room The Game is dat het spel vier unieke kamers heeft: de bankroverij, de kliniek, het doolhof en de filmstudio. Hierbij heeft iedere escape room ook weer unieke uitdagingen en raadsels.
Als je van uitdaging, spanning en raadsels oplossen houdt, is dit het beste coöperatieve bordspel die je op dit moment kunt spelen!
Extra spel informatie
- Spelers: 3 tot 5 spelers
- Speeltijd: 1 uur
- Leeftijd: 16 jaar
3. Het Jachtseizoen
Een ander leuk coöperatief spel is het jachtseizoen bordspel. Vele zullen jachtseizoen kennen van YouTube. In deze serie draait alles om achtervolging. De jongens van Stuk-TV moeten namelijk een 'gevaarlijke' voortvluchtige (vaak een bekende Nederlander) proberen te vinden. En weer achter de tralies zetten.
Deze gevangene krijgt een voorsprong, waar na de achtervolging wordt ingezet door de jongens van Stuk-TV. Zij krijgen tijdens de achtervolging om de tien minuten een gps signaal, zodat ze een beter beeld krijgen waar de voortvluchtige zich bevind.
De gevangene regelt namelijk zelf vervoer. Terwijl de jongens van Stuk-tv in een busje zitten. Het doel van het spel is om binnen de uit handen te blijven van de achtervolgers. Of, voor de achtervolgers, binnen de tijd de voortvluchtige weten te pakken. En weer achter de tralies zetten.
Het jachtseizoen coöperatieve bordspel lijkt in grote lijnen op het originele Jachtseizoen spel. Alleen spel je het nu natuurlijk in de vorm van een bordspel. De bedoeling van dit spel is dat je samen met je team, de locatie van de voorvluchtige probeert te vinden.
Dit doe je met het Stuk-Tv busje, maar ook doormiddel van drone kaarten. Ook krijg je om de tien minuten een GPS signaal. Probeer de voortvluchtige binnen vier uur te vangen, anders hebben jullie helaas verloren..
Extra spel informatie
- Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
- Leeftijd: vanaf 10 jaar
- Spelduur: 30 minuten
4. The Mind coöperatief kaartspel
The Mind en The Mind Extreme zijn beide coöperatieve spellen die alles te maken hebben met 'je mind'. Oftewel: je gedachten. Maar het is meer dan alleen een coöperatief spel. Je kunt het echt zien als een beleving. En een bijzondere team ervaring.
Waar het bij dit coöperatieve spel namelijk om draait is je tegenstanders begrijpen, zonder dat ze iets tegen je mogen zeggen. Klinkt onmogelijk, toch kan het! In het spel zijn allerlei kaarten met getallen. Dit loopt van één tot honderd. Iedere ronde krijgen de spelers een aantal van deze kaarten toegewezen.
Het doel is om vervolgens samen met je medespelers de kaarten in de juiste volgorde te leggen. Alleen weet je van elkaar niet welke getallen de andere hebben. En het ze dus ook niet vertellen.
Om een voorbeeld te geven: jij hebt een kaart met nummer 3, een andere speler heeft nummer 10 en een andere heeft nummer 11. Jij legt nummer 3 op. De andere spelers zullen dan beide denken dat zij het beste na jou kunnen opleggen. Ze hebben tenslotte een getal die heel dicht in de buurt van jouw 3 ligt.
Niet wetende dat nummer 10 en 11 ook heel dichtbij elkaar liggen. En dus moeten ze zorgen dat nummer 10 eerst gaat en daarna pas nummer 11. Want als er een fout wordt gemaakt, moeten jullie opnieuw beginnen. De moeilijkheidsgraad wordt natuurlijke steeds hoger, naarmate er meer kaarten in het spel komen.
Maar hoe doe je dat zonder te praten? Volgens de spelmakers doe je dit door gedachtes te verbinden en goed in elkaars ogen te kijken. De spelregels en het spel zelf zijn vrij simpel. Toch is het een uitdagende en unieke manier van coöperatieve spellen spelen.
The Mind heeft zelfs meerdere prijzen gewonnen voor deze unieke speelstijl. En wordt nog steeds door velen aangeprezen als één van de leukste coöperatieve spellen.
Extra spel informatie
- Aantal spelers: 2 tot spelers
- Leeftijd: vanaf 8 jaar
- Spelduur: 20 minuten
5. Pandemic
Het Pandemic bordspel is ook zeker één van de beste coöperatieve bordspellen van dit moment. Het coöperatieve spel heeft meerdere prijzen gewonnen. En is met name na de corona pandemie erg populair geworden.
In dit coöperatieve bordspel strijd je namelijk tegen vier gevaarlijke ziektes die zijn uitgebroken. En een bedreiging vormen voor de wereld. Samen met de andere spelers ben je lid van het elite team 'ziektebestrijders'. Jullie taak is om deze ziektes in kaart te brengen en onderzoek te doen naar de behandeling. Voordat alles uit de hand loopt!
Weten de spelers de vier ziektes te overwinnen, dan winnen jullie het spel. Op het spel zelf zie je verschillende wereldsteden. Met daarop grote bevolkingsgroepen waar de ziektes het meest actief zijn. Dit noem je ook wel de hotspots van het spel. Tijdens iedere beurt mag een speler vier acties uitvoeren die op de kaarten staan.
Je kunt bijvoorbeeld gaan reizen tussen twee steden, je kunt de geïnfecteerde gebieden behandelen, genezingen ontdekken of een nieuw onderzoeksstation opzetten. Naast de actie kaarten zitten er ook epidemie-kaarten in het coöperatieve bordspel.
Samen zorg je ervoor dat iedereen zijn/haar rol het beste uitvoert. Zo kan de projectleider het beste een nieuwe onderzoeksstations bouwen. En heeft de wetenschapper slechts vier kaarten van één van de ziektes nodig om deze te genezen. In plaats van vijf kaarten die de andere spelers nodig hebben.
Het Pandemic bordspel is een strategisch en coöperatief spel, met veel spanning. Het is belangrijk om goed na te denken, samen te werken en het speel slim te spelen. De ziektes verspreiden zich tenslotte snel en er is maar weinig tijd!
Extra spelinformatie
- Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
- Leeftijd: vanaf 8 jaar
- Speelduur: 45 minuten
6. De Crew
Eigenlijk hoort dit spel niet helemaal thuis in ons lijstje met leukste coöperatieve bordspellen. Het gaat namelijk niet om een bordspel, maar om een coöperatief kaartspel. Toch willen we De Crew ook als tip meegeven!
Het is namelijk een onwijs leuk, uitdagend en coöperatief spel, waarbij je niet alleen moet samenwerken. Maar ook goed moet focussen. Je mag bijvoorbeeld niet praten. En als je één fout maakt, kan dit al het einde van het spel zijn.
In het kaartspel van De Crew gaat het er namelijk erom dat je het heelal doorkruist in vijftig verschillende missies. Dit klinkt misschien vrij makkelijk, maar dat is het niet. Er komen namelijk allemaal uitdagende spelregels bij kijken.
Zo beperkt het coöperatieve spel jullie communicatiemogelijkheden. Je mag dus niet praten en moet daarom roeien met de riemen die je hebt. En dat zijn vooral speelkaarten goed inzetten.
De Crew is een coöperatief spel, maar ook zeker een strategisch spel. Waar alles draait om: samenwerken, goed nadenken en focussen. Een leuk coöperatief spel voor jong en oud!
Extra spel informatie
- Aantal spelers: 3 tot 5 spelers
- Leeftijd: vanaf 10 jaar
- Speelduur: 20 minuten
7. Mansions of Madness, Coöperatief Bordspel
Ook het Mansions of Madness bordspel, verdient zeker een plekjes in onze lijst met beste coöperatieve bordspellen van dit moment. Met name de horror fanaten onder ons zullen dit spel leuk vinden, omdat het spel je echt een spannend avontuur laat beleven.
Het gaat hierbij om een tweede editie. Wij vonden de tweede editie namelijk leuker dan de eerste editie van het Manesions of Madness bordspel. En je hebt de eerste editie niet nodig om de tweede editie te begrijpen!
Bij dit coöperatieve spel, draait alles om het oplossen van een mysterie. Dit doe je in een angstaanjagend en geïsoleerde locatie. Bijvoorbeeld in een oud vervallen landhuis. Of een ondergronds en duister laboratorium.
In het spel nemen spelers de rol van detectives en onderzoekers aan. Die vervolgens proberen om de geheimen van de locatie op te lossen en zo snel mogelijk te ontspannen. Voordat het te laat is!
Het doet een beetje denken aan de Escape room spellen. Hiervoor is een goede samenwerking nodig. Samen ga je op zoek naar aanwijzingen, los je raadsels op en neem je beslissingen die van levensbelang zijn.
Wat het spel uniek maakt, is dat het gebruik maakt van een app. Deze app stuurt het spel aan doormiddel van verhalen, puzzels en gebeurtenissen. Daarnaast brengt de app je stap voor stap door verschillende scenario's en zorgt het tegelijkertijd voor spannende achtergrond geluiden en muziek.
Dit maakt het spel elke keer weer anders en nieuw. En vergroot de herspeelbaarheid. Kortom, een uitdagend en vooral uniek bordspel. Waarbij je je, mede door de app, in gedachten echt even in de wereld van horror waant.
Extra spelinformatie:
- Aantal spelers:
- Leeftijd: vanaf 12 jaar
- Tijd: 220 minuten
- Taal: Engels
8. De Vergeten Stad
Ook De Vergeten stad is een coöperatief bordspel voor jong en oud. Het spel draait om een avontuur, waarbij spelers samenwerken om te ontsnappen uit een ondergrondse stad. Deze stad is geïsoleerd als gevolg van een epidemie.
In het spel mag iedereen uit verschillende karakters kiezen. Die allemaal hun eigen unieke vaardigheden hebben. Deze vaardigheden moet je slim inzetten, want samen gaan jullie de stad verkennen, raadsels oplossen en lastige beslissingen maken.
Je kunt de Vergeten Stad echt zien als een soort legpuzzel, waarbij je met beperkte tijd en middelen moet samenwerken. Om zo te overleven en te ontsnappen uit de stad. Het spel is ontworpen om spelers echt in een sfeer van spanning en drama te brengen. En wordt met name positief beoordeeld vanwege de thematische en uitdagende gameplay. Goed communiceren is belangrijk. Alleen dan win je het spel!
Extra spel informatie
- Aantal spelers: 3 tot 5 spelers
- Leeftijd: vanaf 14 jaar
- Speelduur: 20 minuten
9. Paleo
Ook het bordspel Paeleo verdient zeker een plekje in onze lijst met leuke coöperatieve spellen. Met als thema: het stenen tijdperk, waarbij het eten of gegeten worden is. Samen met je mede spelers probeer je als bevolkingsstam te overleven. Zo zijn er vrouwelijke krijgers, verkenners en uitvinders.
Jullie werken samen en gaan op avontuur. Hierbij liggen gevaarlijke weersomstandigheden, wilde dieren en boze volksstammen op de loer, waardoor er verschillende scenario's kunnen plaats vinden.
Je gebruikt hiervoor speelkaarten met daarop een aantal acties. Door deze speelkaarten slim in te zetten, zorg je voor genoeg eten, genoeg slaapplekken en genoeg bescherming tegen wilde dieren. Lukt het om samen met je team de rotstekening af te tekenen? Dan winnen jullie een Paleo!
Maar hebben jullie te weinig eten of lukt het niet om de missies te voltooien? Dan krijgen jullie helaas extra doodhoofdfiches. En dit wil je voorkomen, want als je er vijf hebt, verliezen jullie een Paleo. Het Paleo bordspel speel je echt door samen te werken, krachten te bundelen en de juiste strategie te vinden. Om zo het doel van het spel zo snel mogelijk te halen.
Deze samenwerking maakt het mogelijk om het met spelers van verschillende spelniveau te spelen. Iedereen heeft wel iets in te brengen. En door goed te communiceren en de juiste tactieken te verzinnen denken speel je het spel op de juiste manier uit. Een leuk bordspel voor het hele gezin!
Extra spel informatie
- Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
- Tijd: 45 minuten
- Leeftijd: vanaf 10 jaar
Wat zijn coöperatieve bordspellen?
Als je aan een bordspel denkt, denk je al snel aan het verslaan van je tegenstanders. Tenminste, dat is vaak het doel van een spelletje spelen. Toch kan het ook anders. Er zijn namelijk ook spellen die juist draaien om samenwerking. Het is een coöperatief spel, waarbij je met z'n allen een meer gemeenschappelijk doel hebt. Namelijk: goed samenwerking om zo het spel te winnen.
Toch is het vinden van een leuk coöperatief spel soms een uitdaging. Je moet tenslotte wel nog een beetje spanning en motivatie vinden om het spel te willen winnen. Daarom gaat het bij dit soort spellen vaak om een strategisch spel, waarbij de rol van iedere speler slim moet worden ingezet om het spel te winnen.
Naar onze mening maakt dit coöperatieve bordspellen juist leuk. Bij de meeste spelletjes ben je tenslotte op jezelf aangewezen. En nu kun je een keer spelletjes spelen met teamgenoten. En zo samen werken naar je gemeenschappelijk doel: winnen! Een geweldige manier van spelletjes spelen.
Check hierboven onze top 9 met leukste coöperatieve bordspellen!
Waarom coöperatieve bordspellen spelen?
Coöperatieve bordspellen zijn een uniek type spel waarbij spelers samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken, in plaats van tegen elkaar te concurreren. Er zijn verschillende redenen waarom mensen coöperatieve bordspellen spelen:
1. Teamwork
Coöperatieve spellen stimuleren teamwork en communicatie, omdat spelers samen moeten werken om het spel te winnen.
2. Minder verlies
Omdat er eigenlijk geen verliezers zijn in coöperatieve spellen, kan het een goed spel zijn voor mensen die wat minder goed tegen hun verlies kunnen. Of mensen die tijdens spellen zo fanatiek zijn, dat ze minder plezier ervaren. Samenwerken is dat nét wat fijner!
3. Leren
Coöperatieve spellen kunnen leerzame aspecten hebben, zoals het verbeteren van vaardigheden. Denk aan probleemoplossing en strategie. Met name voor jonge kinderen is het een manier van spelen en leren.
4. Inclusiviteit
Coöperatieve spellen zijn vaak geschikt voor een breder scala aan leeftijden en vaardigheidsniveaus. Iedereen is tenslotte weer ergens goed in en door deze eigenschappen samen te voegen probeer je het spel te winnen. Dit biedt een inclusievere speelervaring. Het hele gezin of je hele vriendengroep kan mee doen.
5. Familie- en vrienden
Coöperatieve spellen zijn een leuke manier om tijd door te brengen met familie en vrienden, omdat iedereen samenwerkt om het spel te winnen. Maar ook een goede manier om gemakkelijk nieuwe mensen te leren kennen.
Stel je bent voor het eerst op bezoek bij je schoonfamilie, of je leert de nieuwe vriend van je beste vriendin kennen, dan zijn dit soort spellen een fijne manier om de sfeer snel wat gemakkelijker te krijgen! Je moet namelijk verplicht samenwerken en dus contact maken. Zonder dat het ongemakkelijk wordt, want stiltes zullen er zeker niet vallen!
Misschien vind je dit ook interessant!
Naast onze lijst met samenwerk spellen, hebben we nog meer leuke spellen op een rijtje gezet!